10 banen met de meeste kans op werk
Grote kans dat je bij het kiezen van je studie ook gekeken hebt naar de kans op werk. Want laten we eerlijk zijn: leuk werk is 1 maar de rekeningen zullen toch echt betaald moeten worden. Daarom is het altijd goed om rekening te houden met de kans op werk.
Voor ik ga delen welke 10 banen de meeste kans op werk hebben wil ik even duidelijk maken dat er gekeken wordt naar realistische beroepen Er kan in theorie misschien wel heel vraag zijn naar astronauten maar de kans dat de gemiddelde persoon deze opleiding kan financieren en afronden is natuurlijk erg klein.
Nummer 1: Ruimtevaart Engineer
Oke, oke…ik had gezegd dat ik de astronauten niet mee zou nemen 😉 Echter, met een baan als engineer zit je wel goed. Dit kan ook zijn: lead engineer, service engineer etc. De kans op werk in dit beroep is zeer groot. Daarnaast zijn de verdiensten en ontwikkelingsmogelijkheden vaak ook niet mis.
Nummer 2:Monteur
Nederland wordt steeds slimmer en daardoor wordt tegenwoordig steeds vaker voor “prestige” beroepen gekozen. Het gevolg hiervan is dat er een tekort is aan echte vakmensen. Waaronder monteurs. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: servicemonteurs, onderhoudsmonteurs, elektro monteurs etc. De vraag is hoog en het aanbod is laag. Daarmee is monteur dus zeker weten een kansrijk beroep.
Nummer 3: programmeur/developer
Natuurlijk is er een degelijk verschil tussen een programmeur en een developer maar voor de meeste van ons vallen deze onder dezelfde noemer. We werken namelijk steeds meer en meer met computers. Met de huidige corona crisis misschien nog wel meer dan ooit. Iedere website die jij ooit bezocht hebt is ooit door iemand geprogrammeerd en ontworpen. Met een beroep als programmeur of developer zit je de komende jaren nog goed.
Nummer 4: accountmanager
Uit recent onderzoek van Randstad is gebleken dat er veruit de meeste vraag is naar accountmanagers. Maar wat is een accountmanager nu eigenlijk? Als accountmanager ben je de verbindende factor tussen de klant en de organisatie die je vertegenwoordigt. Binnen dit beroep heb je verschillende soorten functies waaronder “key accountmanager”. Ben je al werkzaam binnen deze sector? Gefeliciteerd! jij hebt de banen voor het uitzoeken.
Nummer 5: online marketeer
Ons hele leven speelt zich tegenwoordig online af. Nog nooit eerder waren we zo vaak en zolang online. Bijna iedere organisatie is tegenwoordig dan ook online actief. Daarmee is de laatste jaren de vraag naar online marketeers enorm gestegen. Ook hier zien we dat de vraag heel groot is, maar het aanbod van (bekwame) online marketeers is relatief laag. Heb jij een passie voor (nieuwe) marketing? Dan is een studie als Online Marketeer misschien wel iets voor jou.

Nummer 6: logistiek medewerker
De vraag naar logistieke medewerkers is de laatste jaren met maar liefst 80% gegroeid. Dit komt mede doordat we met z’n allen steeds meer consumeren en kopen. Al die pakketjes moeten natuurlijk ook verzonden worden. De distributiecentra groeien als paddestoelen uit de grond en daarmee ook de vraag naar geschikt personeel.
Nummer 7: headhunter / consultant
Headhunter, Recruiter, Intercedent(e) geef het beestje maar een naam. Je kent ze wel, die vervelende mensen die je dagelijks lastigvallen op LinkedIn 😉 Zoals je inmiddels wel in de gaten hebt zijn er een heleboel openstaande vacatures. Steeds meer bedrijven maken daarom gebruik van headhunters om de juiste personen te matchen met de juiste baan.
Nummer 8: vrachtwagenchauffeur
De transportsector heeft grote moeite met het vinden van vrachtwagenchauffeurs. Met name in het binnenlandse vervoer is een groot tekort. Je ziet het ook terug in de groei van het aantal openstaande vacatures. Het afgelopen jaar groeide het aantal vacatures met maar liefst 36%. Dus heb jij een passie voor rijden? Dan is een opleiding tot vrachtwagenchauffeur geen slechte zet.
Nummer 9: systeembeheerder
Organisaties en ICT, je kunt er niet meer om heen. Als systeembeheerder (ICT-specialist) zorg jij ervoor dat netwerken blijven draaien, technische complicaties verholpen worden en zorg jij voor het dagelijkse beheer van de ICT-omgeving binnen de organisatie. Momenteel is er erg veel vraag naar mensen in de ICT. Er zijn dan ook vacatures genoeg.
Nummer 10: docent
Zoals je de afgelopen jaren waarschijnlijk meermaals in het nieuws hebt meegekregen is er een schrijnend tekort aan docenten. Van basisonderwijs, tot beroepsonderwijs tot universitair. Over de hele linie is er een tekort. Waarom is er een tekort? Waarschijnlijk heeft dit ook te maken met het feit dat de arbeidsvoorwaarden niet optimaal zijn. Hoge werkdruk, matige primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden etc. Daar staat tegenover dat je wel lekker veel vakantiedagen hebt 😉