Algemeen Weetjes

Een leven lang leren 

Je hebt het misschien al eens gehoord of ergens voorbij zien komen “Een leven lang leren”. Dit is een initiatief geweest van de Rijksoverheid om personen te stimuleren om zichzelf te blijven ontwikkelen. 

Maar wat houdt dat nu precies in, een leven lang leren? Zoals ik het zie (correct me if im wrong) wil de overheid voorkomen dat mensen zonder werk komen te zitten en een werkloosheidsuitkering krijgen. 

De overheid zelf geeft aan dat het min of meer noodzakelijk is om continu te blijven leren. Denk bijvoorbeeld aan de automatisering en digitalisering van allerlei verschillende beroepen. Als je niet meegaat met de tijd en de nieuwste ontwikkelingen dan ben je straks overbodig en zit je voor je het weet zonder werk. 

Om een leven lang leren te stimuleren en te kunnen realiseren zijn een aantal maatregelen genomen: 

  • Tot 55 jaar lenen. Iedereen die geen recht meer heeft op studiefinanciering maar wel jonger is dan 55 jaar kan geld lenen voor het betalen van collegegeld. Dit kan met het “levenlanglerenkrediet” 
  • Startersbeursregeling. Deze is speciaal voor starters op de arbeidsmarkt die hun kansen willen verbeteren. Je gaat 6 maanden aan het werk en krijgt een minimale vergoeding van €500
  • Ontwikkeladvies voor 45 plussers. Iedere werkende 45 plusser kan gratis loopbaanadvies krijgen. 

Voor wie is een leven lang leren? In principe geldt een leven lang leren voor iedereen. Maar als je al van jezelf weet dat jouw beroep in de toekomst overbodig zal gaan worden, zal veranderen of wat dan ook…dan kan ik je wel aanraden om je hier alvast eens in te gaan verdiepen. 

Behalve de overheid hebben werkgevers ook vaak “potjes” voor opleidingen en cursussen die gerelateerd zijn aan je beroep. Mocht je dus interesse hebben om je kennis uit te breiden dan kan ik je zeker aanraden om dit eens met je manager te bespreken en/of je te verdiepen in het levenlanglerenkrediet.  

Meer informatie kun je onder andere hier vinden: 

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/leven-lang-leren

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/leven-lang-leren/leren-tijdens-loopbaan

https://duo.nl/particulier/levenlanglerenkrediet.jsp

Dit vind je misschien ook leuk...