Je hebt binnenkort een toets of een examen en je wilt je zo goed mogelijk voorbereiden. Maar hoe moet je nu leren voor een examen of toets? Er zijn ontelbare manieren om je goed voor te bereiden en iedereen doet het op zijn eigen manier. Toch zijn er zeker meerdere overeenkomsten. Vandaag zal ik enkele methodes met je delen.
De juiste omgeving. Laten we even bij het begin beginnen. Het leren voor een examen of toets kan de nodige spanning met zich meebrengen. Misschien voel je ook een bepaalde druk om het examen of de toets zo goed mogelijk te maken. Of wellicht heeft het zakken voor je examen of toets wel enorme gevolgen voor je toekomst. Daarom is het ook zo ontzettend belangrijk dat je zorgt voor de juiste omgeving.
- Een opgeruimd bureau of een opgeruimde tafel = een opgeruimd hoofd.
- Rust in je omgeving = rust in je hoofd
- Bewust zijn van je omgeving = bewust zijn van je geest
Klinkt lekker zweverig hè? En toch is het waar. Je hersenen verwerken continue miljoenen stukjes informatie. Wat je dus wilt voorkomen is dat er extra (onnodige) prikkels komen wanneer je wilt leren voor je examen of toets. In een rustige, opgeruimde omgeving heb je dus minder onnodige prikkels en kun je jouw aandacht beter focussen op het leren.
Ontspan. Iedereen kent examenstress of stress bij het leren voor een toets. Dit is volkomen normaal maar dit werkt niet in je voordeel. Uit onderzoek is gebleken dat je bij stress andere hersengebieden gebruikt en daardoor andere strategieën toepast ten opzichte van niet-gestresste personen. Stress zorgt er namelijk voor dat je belangrijke informatie veel minder goed kunt herkennen, opnemen en verwerken. Niet handig dus wanneer je wilt leren voor je examen of toets. Hoe kun je ervoor zorgen dat je voldoende ontspant?
- Neem korte pauzes
- Zet een lekker ontspannen, rustgevend liedje op
- Haal even een frisse neus
Wat er namelijk gaat gebeuren is dat je hersenen tijdens deze momenten van ontspanning de informatie (wat je voor de pauze geleerd hebt) gaat verwerken. Hierdoor kun je na het ontspannen weer makkelijker verder met leren en kun je nieuwe informatie weer beter opnemen.
Planning. Leren voor je examen of toets doe je niet in 1 dag. Normaal gesproken heb je meerdere dagen, weken, zo niet maanden nodig. Zorg daarom voor de juiste planning. Probeer vaste momenten aan te houden, vaste tijdstippen, vaste periodes met onderbrekingen/pauzes, vaste toetsmomenten (overhoringen) etc. Maar ook hier gelden enkele “regels”
- Zorg dat je op tijd begint. Een goed begin = het halve werk
- Blijft vasthouden, geef niet op en STICK TO THE PLAN!
- Ben je afhankelijk van anderen? Bijvoorbeeld voor een overhoring. Zorg dan dat je dit de persoon in kwestie goed uitlegt en hij/zij weet wat er van hem/haar verwacht wordt.
Tot slot. Na dagen, weken, maanden leren is het dan eindelijk zover. Morgen ga je het examen of de toets maken. Maar dan…ineens voel je de spanning en stress meer dan ooit tevoren. Begrijpelijk maar ook hier is iets aan te doen. Dit begint al met het accepteren dat je niks meer kunt doen (lekker tegenstrijdig hè). Je hebt namelijk de best mogelijk voorbereiding getroffen en wat er ook gebeurd….je hebt je best gedaan.
Een andere tip zo vlak voor je examen is goede nachtrust. Ga op tijd naar bed, kijk niet te veel tv, ga niet voor het slapen gaan nog uren op je telefoon zitten etc. Goede nachtrust is essentieel voor je hersenen en gemoedstoestand. Je wilt niet dat al het harde werk voor niets is geweest doordat je de avond van tevoren tot diep in de nacht hebt zitten gamen, film kijken, zitten drinken of wat dan ook.
En de allerlaatste tip…..(tromgeroffel) ga niet terwijl je wacht om te beginnen nog als een gek “testen” of je alles nog wel weet. Je kent ze wel, die mensen die in de gang nog hun boek openslaan en denken dat ze nu nog even de puntjes op de i kunnen zetten. Helaas…zo werkt het niet. Vertrouw gewoon op jezelf en alles komt goed…beloofd!