Een veelgestelde vraag met betrekking tot opleidingen is: wat is een bbl-opleiding? Een bbl-opleiding is een beroepsbegeleidende leerweg opleiding. Een hele mond vol. Maar wat houdt het nu precies in? Wat is het verschil met een reguliere (“normale”) opleiding? En wat is het verschil tussen een bbl-opleiding en een duale opleiding? Krijg je een salaris wanneer je een bbl-opleiding volg? Wat zijn de voordelen van een bbl-opleiding?
Een beroepsbegeleidende leerweg is een opleiding waarbij werken en studeren gecombineerd worden. Zo ga je vaak 1 of 2 dagen in de week naar school en werk je de overige 3 of 4 dagen. Het kan per opleiding verschillen of je 1 of 2 dagen studeert en dus 3 of 4 dagen moet werken. Wat goed is om te weten is dat deze bbl-opleiding bij mijn weten enkel op mbo niveau beschikbaar zijn.
Wat is het verschil tussen een bbl-opleiding en een reguliere opleiding? Zoals gezegd zit dit in het feit dat je bij een reguliere (“normale”) opleiding 5 dagen per week studeert (met uitzondering tijdens een eventuele stage periode). Bij een reguliere opleiding heb je vaak 2 stage momenten waarbij je bijvoorbeeld 10 weken achter elkaar bij een bedrijf gaat werken. Dit is vaak zodat je al een beetje praktijkervaring op kunt doen. Bij een bbl-opleiding heb je dit niet omdat je natuurlijk al continue meerdere dagen per week werkt.
Krijg je een salaris tijdens het volgen van een bbl-opleiding? Ja, een werkgever is tegenwoordig min of meer verplicht jou als bbl-student een salaris uit te keren. Dus dit is wederom een verschil tussen een reguliere opleiding en een bbl-opleiding. Hoe hoog het salaris is hangt af van je leeftijd. Wil je hier meer over weten, klik dan op de volgende link. https://loonwijzer.nl/salaris/minimumloon-check/minimumloon-bbl
Wat is het verschil tussen een bbl-opleiding en een duale opleiding? Tot zekere hoogte is er vrij weinig verschil. Op MBO niveau hebben we het over een beroepsbegeleidende leerweg opleiding en op HBO niveau spreken we van een duale opleiding. Bij een duale opleiding combineer je, net zoals bij een bbl-opleiding, werken met studeren. De verhouding bij een duale opleiding is vaak wel anders. Zo is er hier vaak meer flexibiliteit en kun je tot zekere hoogte je eigen schema bepalen. Ook liggen de salarissen hier vaak een stuk hoger. Dat heeft natuurlijk ook weer met het verschil in opleidingsniveau te maken.
Wat zijn de voordelen van een bbl-opleiding? Een bbl-opleiding kent meerdere voordelen:
-Je doet heel veel praktijkervaring op. Veel meer dan je tijdens een reguliere (“normale”) opleiding krijgt. Want 2x 10 weken stage lopen kun je niet vergelijken met 3 of 4 jaar lang iedere week 3 tot 4 dagen werken.
-Je krijgt een salaris. Zeker als je al wat ouder bent en financiële verplichtingen kan een bbl-opleiding zeer interessant zijn.
-Kans op een vaste baan. Een ander interessant voordeel van een bbl-opleiding is de kans op een vaste baan. Het aantal studenten dat namelijk na een bbl-opleiding bij hun werkgever in dienst komen is vele malen hoger dan bij studenten die een reguliere (“normale”) opleiding volgen. Dit is natuurlijk ook vrij logisch. Je bent immers 4 jaar lang structureel meerdere dagen per week daadwerkelijk aan het werk geweest. De organisatie kent jou door en door. Dit is natuurlijk heel anders wanneer je slechts 10 weken stage hebt gelopen.
Hopelijk is het nu een beetje duidelijker wat een bbl-opleiding is en hoe deze verschilt van een reguliere (“normale”) opleiding. Heb je nog aanvullingen, vragen of opmerkingen? Laat deze dan hieronder achter.