Algemeen

Welke opleiding past bij mij

Welke opleiding bij jou past is natuurlijk iets heel persoonlijks. Een kant en klaar antwoord is er dan ook niet. Er zijn echter wel bepaalde dingen waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van jouw opleiding/studie.

Er zijn namelijk een aantal vragen die ik mijzelf iedere keer stel bij het kiezen van de juiste opleiding/studie. Allereerst vraag ik mezelf af: wat vind ik nu echt leuk om te doen? Waar ligt mijn passie? Waar ben ik nu al dagelijks of wekelijks mee bezig? Vaak schieten er dan al meteen een aantal dingen door mijn hoofd. Dat is vaak mijn vertrekpunt. Natuurlijk moet een opleiding/studie leuk zijn om te doen en je moet er ook passie voor hebben maar er komt stiekem toch nog veel meer kijken bij het kiezen van een opleiding/studie.

Zodra ik wat ideeën op papier heb gezet ga ik vaak iets meer de diepte in. Ik stel mezelf de vraag: hoeveel tijd ben ik er mee kwijt? Ik heb namelijk best een druk en sociaal leven en ik vind het belangrijk om de juiste balans te hebben. Een voltijd studie van 4 jaar en 2 verplichte stages gaat hem voor mij niet worden. Helaas vallen er dan al meteen enkele opleidingen/studies af.  

Ook niet onbelangrijk is het het niveau van de opleiding/studie: kan ik het wel aan? Het is juist goed om van jezelf te weten waar de grens ligt. Iedereen heeft zijn eigen niveau en ik weet dat een universitaire opleiding waarschijnlijk boven mijn niveau ligt. Zoals eerder beschreven wil ik een opleiding die leuk is om te doen en zorgt dat ik de juiste balans in mijn (drukke) leven kan behouden. Daarom kijk ik zelf vaak naar een (post) HBO-opleiding/studie omdat ik weet dat ik dit niveau aan kan. Hiermee vergroot ik ook de kans op succes. Ik wil namelijk niet halverwege moeten stoppen omdat ik het niet meer kan bijbenen. 

Tot slot stel ik mezelf de vraag: is de opleiding/studie toekomstbestendig? Ik vind het wel zo belangrijk om stil te staan bij het feit of mijn opleiding/studie ook echt een toekomst heeft. Neem nu bijvoorbeeld de digitalisering, robotisering en de automatisering. Een hele hoop leuke opleidingen hebben hierdoor naar mijn mening een beperkte toekomst. Beroepen als boekhouder, belastingadviseur, hypotheek adviseur etc. voor dit soort beroepen zie ik het somber in.

Welke opleiding of studie je ook kiest, zorg dat het dicht bij je staat. Kies iets waar je zin van krijgt en misschien nog wel het meest belangrijk: doe het voor jezelf! Hopelijk heb je iets gehad aan mijn blog. Natuurlijk ben ik ook benieuwd hoe jij hiermee omgaat. Heb je leuke toevoegingen laat dan een reactie achter in de comments.

Dit vind je misschien ook leuk...