Ben je bezig met het leren van een nieuwe taal? Dan ontkom je er niet aan: woordjes leren. Niet altijd even leuk, niet altijd even makkelijk maar vaak wel noodzakelijk. Dus daarom deel ik graag enkele tips & tricks voor het leren van woordjes. als je deze tips & tricks goed toepast zul je merken dat je veel sneller en makkelijker nieuwe woorden leert.
Overhoor jezelf. Dit kun je zelf doen of laten doen. Zie het als een tussentijdse check om te kijken hoe ver je bent. Het zorgt er ook voor dat je de woorden beter kunt onthouden. Dit komt omdat je hersenen moeite moeten doen om het uit je geheugen op te halen. Dit wordt ook wel het “testeffect” genoemd.
Hustle de woorden. Als je jezelf gaat overhoren (bijvoorbeeld met lijstjes) zorg dan dat je de woorden gaat hustlen. Zo blijf je jezelf uitdagen en voorkom je dat je klakkeloos dezelfde woorden blijft opdreunen.
Leer elke dag. Dit is de kracht van herhaling. Besteed iedere dag tijd aan het leren van woordjes. Natuurlijk hoef je niet iedere dag evenveel te leren. Ben je er even helemaal klaar mee? Leer dan toch op zijn minst 30 minuten.
Leer het woordje. Zoek op wat het woord betekent, hoe het wordt gebruikt in zinnen, waar en wanneer je het in het dagelijkse leven nodig hebt etc.
Neem voldoende pauzes. Zorg dat je na een minuut of 30 even een (korte) pauze neemt voordat je weer verder gaat. Zorg even voor wat afleiding, beloon jezelf (voor het feit dat je al 30 minuten aan het leren bent) of haal even een frisse neus.
Niet te lang leren. “woordjes leren is een kwestie van stampen stampen en nog eens stampen” Dit is deels waar maar zorg dat je niet gaat overdrijven. Als je uren achter elkaar gaat leren dan merk je dat de nieuwe stof steeds minder goed blijft plakken. Wanneer je merkt dat nieuwe informatie niet meer goed wordt opgenomen is het tijd om te stoppen en de volgende dag weer verder te gaan met woordjes leren.
Spreek de woorden uit. door het uitspreken van woorden activeer je verschillende delen in de hersenen. Bij het lezen van een woord wordt je visuele geheugen geactiveerd. Wanneer je het uitspreekt activeer je daarnaast ook nog eens het spiergeheugen en het auditieve geheugen. Je activeer dus 3 verschillende geheugens. Hierdoor onthoud je de informatie (nog) beter.
Koppel het woordje aan een ander woord. Neem bijvoorbeeld het Spaanse woord “Contento” dit betekent “blij” “gelukkig” “wanneer je blij of gelukkig bent dan noemen we dit ook wel “content”. Dus koppel het woord “contento” aan “content” zo blijft het beter hangen en zul je het minder snel vergeten. Beide woorden lijken erg veel op elkaar dus dat maakt natuurlijk net wat makkelijker. Gelukkig zijn er heel veel van dit dit soort woorden. Mijn advies is dan ook om met deze woorden te beginnen. Zo heb je in korte tijd een flinke basis aan woorden. Vanuit hier ga je dan weer verder met het toevoegen van wat meer lastigere woorden.